top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

Обобщение на останалите партии (втора част)В тази статия ще продължим да разглеждаме идеологическите нагласи на останалите партии. Всяка една от тях ще се яви на изборите на 11 юли. За да разберете какви са предложенията на кандидатите, обърнете внимание както на тази, така и на предишната ни статия.


Коалиция “Движение заедно за промяна”

Спечелила 0,11% от гласовете през април.


Председателят на партията Александър Томов е бивш депутат от БСП. Той също така е известен с това, че е бивш собственик на ЦСКА. Поема клуба от бизнесмена Васил Божков, като изглежда взима участие в незаконни практики подобно на предшественика си. Разследване на “Биволъ” показва, че компания на Томов, в която са инвестирани заеми за отбора, му помага да осъществи “имотни врътки”. Става въпрос за укриване на данъци чрез източване на ЦСКА. Подобни схеми отблъскват основния инвеститор на клуба, което по-късно довежда отбора до фалит.


Сред листите на коалицията се нареждат и семейство Арабаджиеви, които са обвиняеми за участие в престъпна група и данъчни измами. През 2019 двамата са арестувани в Испания след период от няколко месеца, в които са се укривали. По закон Арабаджиеви получават имунитет до края на изборите - тоест не могат да бъдат арестувани. Също така в повечето случаи срещу тях не могат да се повдигат обвинения.


Въпреки финансовите измами, в които членовете на партията изглеждат замесени, основен техен приоритет е развитието на икономическия сектор в България. Коалицията предлага покачване на стандарта на живот чрез увеличаване на износа в държави от Африка и Близкия изток.


“Движение заедно за промяна” се обявява и в подкрепа на две силно тревожни политики. Първата от тях е премахването на ограниченията за големите корпорации, познати като монополи, с цел да движат икономиката на България. Това би могло да е пагубно за малкия и средния бизнес, които биха били неспособни да си проправят път на пазара. Също би навредило на конкуренцията и в резултат - на качеството и цената на услугите, предлагани на клиентите. Неслучайно ограничения срещу монополите са наложени из целия свят.


Другата притеснителна политика в програмата на коалицията включва въвличане на България в китайския търговски план “Един пояс, един път”. Участието в проекта би донесло на страната ни големи инвестиции за развитие на инфраструктурни обекти, допринасящи за развитието на икономиката. Проблемът е, че Китай не раздава средствата си безвъзмездно. В замяна на помощ от авторитарната държава малките страни затъват в огромни дългове, които са неспособни да изплатят и биват принудени да се изплащат по непредвидени начини (например чрез територии или подкрепа в международен план). Така Китай се възползва от “Един пояс, един път”, за да печели глобално влияние.ПП “Бригада”


Очакваше се партията да се яви на изборите през април. До това обаче така и не се стигна, тъй като не е представила нужните за участието си документи пред ЦИК.


Подобно на случая със семейство Арабаджиеви от “Движение заедно за промяна” един от депутатите в партията също е подсъдим. Името му е Миню Стайков - той е уличен в организирането на престъпна група. Спестил си е плащането на данъци в размер от малко над 1 милион лева. Срещу Стайков се води и дело за злоупотреба с държавни средства от програма за развитие. Както семейство Арабаджиеви, така нареченият бизнесмен също получава имунитет до края на изборния процес.


От “Бригада” ясно се обявяват срещу ваксинирането и предпазните мерки срещу коронавируса. Това става ясно в интервю на Петър Евтимов, който е член на партията. Той заявява, че по негово мнение пандемичните мерки са били средство за манипулация на населението, като крайната цел е била да се всее паника сред обществото.


“Каква е целта на маските? Те не пазят от вируси - казва Евтимов пред вестник “Труд”. - Но те вкарват гъбички и бактерии от устата в носа. Планиран Геноцид в действие.”


Приоритетно за партията е възобновяването на българските традиции, дух и култура. Цялостно обаче в кампанията им липсва конкретност за това как биха адресирали посочените от тях цели.ПП “Свобода”


Партията се определя като формация с патриотична и християнска ориентираност. Въпреки това тя отказва да си сътрудничи както с коалицията на патриотите, така и със сдружението КОД. Председателят на партията, Владимир Симеонов, заявява, че това се дължи на твърдия отказ на “Свобода”да работи с ГЕРБ.


Като основни свои ценности традиционалистката партия посочва запазването на българския бит и култура. От “Свобода” многократно заявяват, че се борят за равенство, след което бързат да добавят, че това за тях значи премахването на всякакви “привилегии” на малцинствени групи. Само по себе си това твърдение е изключително противоречиво, тъй като не всички социални прослойки в България могат сами да се сдобият с права или възможности за нормален живот. Идеята за равенство в обществото е несъвместима с отказ от държавата да помогне на въпросните групи.


От “Свобода” призовават за обединение, което в повечето случаи си остава доста абстрактен опит за промотиране на политика. От партията заявяват, че други коалиции работят съвместно единствено за да влязат в парламента. Формацията смята, че това сътрудничество трябва да продължи и след влизането на партии и коалиции в Народното събрание.ПП “Български национален съюз - Нова демокрация”


Ако сте потърсили името на партията и сте попаднали на две напълно различни страници, грешката не е във Вас. БНС всъщност не е една, а две формации. Онази, която се яви на изборите на 11. април, е създадена по-късно. Тя е създадена от Боян Расте, след като е бил свален от лидерското място на оригиналния БНС и “позорно изключен” от партията. В дълъг пост на оригиналната страница на първоначалната формация, вече бившите колеги на Расте го уличават като токсична личност, неспособна да си сътрудничи с когото и да било. В публикацията още се посочва, че той е движен от гняв и завист спрямо загубената възможност за успехи.


В сайта на новосъздадената БНС пък ще откриете дори още по-дълга статия за личността на Расте, озаглавена “кой съм аз”. В нея можете да откриете родословното дърво на така наречения политик в големи детайли. Липсата на предизборна програма не е чак толкова впечатляваща спрямо описанието на бабиното родословие на Расте.


Така той създава второ БНС - партия с притеснително много допирни точки с нацистките ценности. Миналата година прокуратурата дори поиска забрана за участието на формацията на избори. Установени са множество публични изказвания на партийни членове, съдържащи "насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда" и др.


Сред най-ключовите нацистки прояви на партията е организирането на така наречения Луковмарш. Това е събитие с неонацистки характер, почитащ български генерал с връзки с Третия райх. Тези военни прояви, целящи да разпространят омраза, се практикуват повече от 10 години. Един от членовете на управителния съвет на партията, Емил Крумов, се самоубива. В дома му биват открити голямо количество оръжия, свастики, нацистка литература, снимки и произведения на Хитлер. Подобни притежания са заварени и в домовете на други лица, свързани с организацията.


ПП “МИР”


Сред основните приоритети на партията е запазването на българското семейство. Силно се акцентира върху справянето с демографския проблем в България. От “МИР” заклеймяват социалните помощи и дарения, които се използват в статуквото за решаване на ситуацията с ниската раждаемост. Вместо това от формацията предлагат на сключилите брак семейства данъчни облекчения, изчислени по доходите на двамата родители. Сумите ще варират спрямо броя на децата и ще се изплащат веднъж годишно.


Партията залага на идеята, че решаването на проблема с демографската криза ще доведе до повече сключени бракове, по-малко миграции и аборти. По този начин по думи на Кирил Стойчев населението в малките населени места ще нарастне, а българските емигранти ще се завърнат обратно в родината си. Колкото и оптимистично да звучи този вариант, ниската раждаемост далеч не е единствената предпоставка за нежеланието на сънародниците ни да останат в България. Високата емиграция е всъщност далеч по-отговорна за демографския проблем. По-значими фактори тук са също така корупцията и неефективните държавни институции.


“МИР” също така се концентрира върху икономическото развитие на страната ни. Посочват, че искат да формират средна класа в България - нещо, което е есенциално за стабилността и финансовото ни развитие. Целят да осъществят това чрез въвеждането на социална пазарна икономика. Тя представлява свободнодвижещ се пазар, който е регулиран от държавата при чисто законово основание - като спазване на човешки права, опазване на околната среда и т.н. Този тип икономика се въвежда в Западна Германия след Втората световна война и помага на държавата да се възстанови финансово.ПП “България на труда и разума”


Партията изгражда като най-разпознаваеми политики излизането от ЕС и НАТО. Така от формацията се надяват да постигнат независима външна и вътрешна политика, което е практически невъзможно в контекста на съвремието ни. Особено се подчертава нежеланието на партията българите да се приспособят към употребата на еврото, макар това да предлага редица икономически плюсове - като вероятността за повече чуждестранни инвестиции и сътрудничество с български компании. Партията също така настоява за въвеждането на чести електронни референдуми с цел по-висока гражданска ангажираност.


Позициите на “България на труда и разума” се изразяват и в крайни действия. През 2020 година в центъра на Варна се появява билборд на партията - на него е изобразен войник с автомат Калашников. Въпреки ключовото разположение на плаката за дълъг период от време той не бива отстранен от общината. Тъй като проповядва насилие, билбордът трябва да бъде премахнат на законово основание.


Председателят на партията, Георги Манолов, напълно отрича партията му да има връзки с Русия. Не прикрива обаче силните си чувства към държавата - личният му профил във Фейсбук разкрива дълбокото му уважение към руската армия и най-вече към руския президент. Снимките на Путин красят в изобилие страницата му.ПП “Подем”


Партията съвсем явно се обявява срещу режима на ГЕРБ в България. Определя се като лява формация, защитаваща основни ценности като мир, сътрудничество и добросъседство. От платформата на партията става ясно, че не залага на военни практики.


Подобно на други организации “Подем” не предлага особено много конкретика в предизборните си предложения. От информацията, публикувана в сайта на партията, става ясно, че ще се стреми към максимална трудова заетост. Загатва се подкрепата на екологични политики, както и развитие на стопанството. Липсата на яснота и дълбочина в предложенията на партията я превръща в труден за разгадаване пъзел.


48 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page