top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

8 причини да гласуваш

Актуализирано: 25.09.2021 г.1. Това е начин някой да те чуе


Може би виждаш много проблеми, но се чувстваш безпомощен и гледаш на промяната като на загубена кауза.

Това не е така.

Простата истина е, че когато не използваш гласа си, той няма как да не бъде игнориран. Най-силните партии неслучайно се грижат само за определени групи и не обръщат внимание на проблеми като огромните дупки в образователната система и здравеопазването ни. Те не търсят власт, за да ти дадат шанс за реализация и свободата да следваш мечтите си без да бягаш в чужбина. Те търсят власт, за да я запазят.


Покажи, че имаш глас. А и дори на власт да достигнат хора, които имат други приоритети, ти вече отчетливо ще си показал позицията си.

2. Няма глас без тежест


За да успее някоя по-малка и/или нова партия, са нужни четири на всеки сто гласа, тъй като изборният праг за влизането в парламента е 4%. Твоят глас абсолютно може да е причината избраната от теб партия да успее да разшири политическия си капацитет.


Ако подкрепяш идеите на някоя от големите партии пък, е добре да знаеш, че не е достатъчно те просто да спечелят - всеки глас увеличава шансовете им да вземат повече места в парламента и съответно да правят повече самостоятелни решения без компромиси с други партии.


3. Младите гласове са от огромна нужда

Статистически погледнато, младите хора в България са само около 10% от гласуващите. Ако си млад човек, то ти не живееш в държава, която отговаря на нуждите на поколението ти - държавата не изпитва нужда да се грижи за интересите за малцинството от гласуващите.


Но ако гласуваш, твоят глас накланя везната в нова посока. България има сред най-ниската избирателна активност в Европа - едва достигна 50% на предишните парламентарни избори, а на другите избори пада и под това. Предимството на това е че така всеки пуснат глас има необикновено силна тежест.


4. Ако не одобряваш сегашното правителство, му правиш услуга, като не гласуваш


Политическата култура в България бива убивана умишлено, и правителството нарочно не се бори с проблемите с политическата дезинформираност и апатия - в негов интерес е само удобните му хора, за които е сигурно как ще гласуват, да отидат да гласуват. Ако ти не си от тях, те не искат да гласуваш. Искаш ли наистина да им направиш тази услуга?


В момента гласуващите са главно по-възрастните, купените гласове и тези, за които властта се грижи. Ако не одобряваш сегашното правителство и не отидеш да гласуваш срещу него, го правиш по-силно. Караш го да изглежда по-подкрепяно, защото от малкото гласуващи, повечето са гласували за него. Твоята липса на глас е твоето съгласие те да се държат с теб така, както и досега.

На всеки четири години има един мъничък отвор, когато искат или не, партиите с някаква власт трябва да слушат хората. Ако след ноември останем със същото правителство, се обричаме до следващите избори те не само да не ни слушат, защото вече са докопали властта, ами и още по-смело и надуто да игнорират каквито и да е нови протести.


Сами няма да си тръгнат. Не пропилявай тази възможност, защото между тази и следващата има цял мандат. Гласуването е формата на протест, която те не могат да отрекат.


5. България има нужда от теб


Не сме на това положение, защото сме малка пост-социалистическа държава. Плащаме данъци, за да има държавен бюджет, а Европейския Съюз ни е дал 1695,4 милиона евро за последните шест години. Ние не сме бедни, а биваме ограбвани - казват ни как с тези пари се строят магистрали и хотели, но пътищата се разпадат, а вилите са частни имения.


Те решават как е устроено всичко около нас - как се харчат парите ни, дали да дадат на децата ни шанс за бъдеще, дали да дават на бабите и дядовците ни пари за хляб, дали пазят малките бизнеси и околната среда. Те оформят бъдещето на всеки от нас. Твоят глас решава кои са “те”.


Ние сме тези, които страдат от кражбата, и е време тя да спре. Образователната ни система издиша от всякъде, младите хора масово бягат навън да търсят реализация, а бабите и дядовците ни живеят за оскъдни пенсии. Успехът идва главно с връзки и корупция, а не честна и почтена работа. Красивата ни природа се застроява, горите ни се изсичат и водата ни изчезва по причини, които могат да бъдат предотвратени. Заслужаваме по-добро от бавно замираща държава с празно бъдеще. Без да гласуваш, България ще остане в същото положение.


6. Демокрацията ни гасне

Тя е крехка и млада и нямаше шанс да се развие напълно. Властта в момента я оронва още повече, докато продължава да ни залъгва как сме развита западна демокрация. Не сме. Съдебната система е бухалка на мафията, а правителството не дръзва да се опълчи срещу премиера. Медиите масово са притежавани от политици и биват цензурирани.

Миналото лято над 400 000 българи с месеци излизаха да протестират и скандираха “оставка” на правителството. В 23 града, в 12 държави. В нормална работеща демокрация, правителството щеше да е сменено, но не сме такава. Демокрацията ни бавно гасне, и това на тях им харесва, защото ако загине, няма да има кой да ги свали от властта.

Преди 30 години бяхме в соц-режима и гласовете ни тогава не значеха нищо. Изборите са един от малкото дадени ни от псевдо-демокрацията инструменти. Използвай го, докато го имаш, за да не го загубиш.7. Дори да гласуваш за алтернатива и тя да не стигне до парламента, гласът ти има огромна тежест


Така показваш на правителството, че не може да продължи по този начин. Че населението е будно, и иска промяна, и те трябва да го слушат, ако искат да си запазят удобните позиции.

Показваш на партията, за която си гласувал, че я подкрепяш, и че има смисъл да продължава да се бори да съществува в система, която иска да убие всяка конкуренция. Това означава тази партия да остане активна в следващите години и да държи правителството отговорно, когато се случи следващия апартаментгейт или скандал с личните ни данни. Да го предизвиква, когато решенията му вредят на обществото. Без твоят глас, всяка съпротива би угаснала.

Подкрепата ти не е и само морална. За всеки действителен глас, държавният бюджет отпуска по 8 лева субсидии на получилата го партия. Това важи и за извънпарламентарни партии, стига да получат поне 1% от гласовете. С тези парти тя може да организира демонстрации и конференции, полезни за обществото, и може да финансира следващата си кампания, за да достигне до повече хора, въпреки старанието на властта да блокира медийното покритие на неудобните ѝ. Гласът ти може да е разликата между това партията, която ти харесва, да се откаже, или да продължи да се бори.


8. По-лесно е, отколкото си мислиш

Това да гласуваш всъщност е лесно. Ще ти отнеме между десет минути и два часа на 14-ти ноември, което е неработен ден. Ако никога не си гласувал, гарантираме ти, процесът е страшно лесен - трябва ти само лична карта. Държавни служители ти дават и бланката, и химикала, и ти показват как се извършва процеса. От теб зависи само да влезеш в анонимната кабинка и да отбележиш своя избор, след което да пуснеш гласа си в урната.

По-трудната част е да решиш, че ще го направиш. И да се информираш, за да разбереш за кого да гласуваш. Но това също не е толкова трудно, колкото те умишлено го карат да изглежда. Те не искат да знаеш, че има алтернативи. Дори да смяташ, че няма нито една добра алтернатива - отиди и гласувай за най-поносимия кандидат.

Да разбереш повече за политиката е трудно, знаем. Затова създадохме този проект. Последвай ни, за да видиш следващите ни материали. Дори още да не си решил със сигурност дали искаш да гласуваш - дай ни шанс да те убедим. Искаме да помогнем на възможно най-много хора да направят правилното решение за себе си, защото от изборите зависи бъдещето на всички ни.


Нека гласуваме. Защото вярваме в България.


*Редактирано на 20/06/2021. Единствените извършени промени по статията са актуализиране на датата спрямо вторите парламентарни избори през 2021 г.

*Редактирано отново на 25/09/2021. Единствените извършени промени по статията са актуализиране на датата спрямо третите парламентарни избори през 2021 г.

630 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page