top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

Водещите партии накратко: Българско лято




Приоритети на гражданската платформа "Българско лято":


1. Нанасяне на промени в Закона за Обществени поръчки.

  • Премахване на корупционни схеми;

  • Насърчаване на гражданската оценка на проектите.

2. Залагане на крайни срокове за изпълнение на публични отговорности при работа на министри и други висши служебни лица. Отстраняване при неспазването на крайните срокове.


3. Цялостна борба срещу корупцията в различни части на системата.



Облик на партията


“Българско лято” е нова платформа в българската политика, основана от бизнесмена Васил Божков, а нейн председател е Борил Соколов. Соколов няма опит в политиката - досега е работил в сферата на маркетинга. Част от работния му опит включва това, че е бил мениджър на “Еврофутбол”, който е собственост на Божков. Въпреки това Соколов твърди, че се е запознал с Божков едва преди няколко месеца.


Соколов определя като основен приоритет на партията борбата с корупцията. Акцент също така поставя и върху развитието на бизнеса и повишаването на гражданската активност. Платформата залага повече на лозунги, отколкото на директни начини за справяне с проблемите.


В интервю Соколов посочва единствено “Има такъв народ” за потенциални коалиционни партньори. Освен това заявява, че от “Българско лято” не са готови на компромиси, което в настоящата политическа ситуация не е пълноценна нагласа.


Подобно на други политически съюзи основната идея на “Българско лято” е изградена около образа на позната публична личност. Тя се оказва широко обсъждана през последните месеци и може да ни разкрие много както за новопоявилия се политически проект, така и за цялостния образ на политиката в България.



Зад платформата - кой е Васил Божков?


Макар фигурата на Васил Божков да се превърна в ключов образ едва през последните години, свидетелства за дейността му съществуват дълго преди повдигнатите срещу него обвинения. През 2008 г. той е в списъка на 50-те най-богати източноевропейци с лично състояние от 1,5 милиарда долара. Според доклад на софийското американско посолство от 2009 г., който бива публикуван в Уикилийкс, той също така има сериозни връзки с престъпността.


От професионална гледна точка Божков е свързван основно с хазартна дейност. Още в началото на кариерата си той се ориентира към нея, може би защото хазартът е класически метод за пране на пари заради бързите обороти и високите печалби. Подходящи условия са липсата на изисквания за документи за произхода на парите, внесени от играчите, както и на други типове отчетна дейност. Освен това с години хазартът си остава един от най-слабо регулираните държавни сектори. До днес броят на казината в пределите на страната ни е обезпокоителен. Рекламите на хазартни игри се излъчват по телевизията против закона, в резултат на неясно разписани ограничения. Най-облагодетелствани от тези действия се оказват рекламодателите и медиите, печелещи милиони от сделки на ръба на законността.


Името на Божков основно се асоциира с облика на Националната лотария и букмейкъра Еврофутбол. Вратичка в закона години наред позволява на бизнесмена да облага залаганията в тях по начин, чрез който му се спестяват около 700 млн. лв. плащания към държавния бюджет.


Серия от законови промени, внесени от ГЕРБ, са позволили това да се случи. През 2013 г. (по времето на кабинета Орешарски) се осъществява пропуск, който спестява на лотариите плащането на хазартни такси за цяла година. През следващата година се предлагат законопроекти, с които тази грешка да бъде отстранена от системата. Този, който в крайна сметка бива приет, съдържа текстове, които позволяват на Божков да укрие милиони левове от държавата.


Години по-късно сведенията за данъчните измами започват да излизат наяве. В началото на 2020 г. се публикува доклад на Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), според който около 210 милиона лева не са постъпили в държавната хазна. Това по-късно води до нови законови проекти, инициирани от правителството. Благодарение на тях "Български спортен тотализатор" се налага като монопол в организацията на лотарийни игри. Всички останали частни лотарии, в това число и Националната, биват закрити. Допълнителни загуби покрай въпросните скандали претърпяват и хазартните игри на Божков. Това са сайтът за залагания 7777.bg и букмейкърът Еврофутбол, чийто лиценз бива отнет.



Престъпление без наказание


След разкритията за спестените на държавата милиони левове фактите постепенно започват да излизат наяве. Все повече хора започват да свидетелстват срещу така наречения бизнесмен, включително съдружниците му.


Така Васил Божков се оказва с отправени 18 обвинения в разнородни престъпления - подбудителство към убийство на четирима души, принуда и опит за изнасилване на жена, ръководене на организирана престъпна група, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и много други. Прокуратурата успява да събере сведения за незаконната дейност на бизнесмена за кратък период от време след дълги години, прекарани в бездействие. По показания на Божков, действията срещу него биват предприети след отказа му да си сътрудничи с близки до властта предприятия, в които той е трябвало да инвестира големи суми пари на сляпо. Понастоящем Божков се укрива в Обединените арабски емирства, откъдето продължава да движи политическата си платформа.


В отговор на обвиненията бизнесменът потвърждава участието си в рекет. Тази схема е позната още като такса спокойствие - тоест изнудване за плащане в замяна на безопасност (която се полага на всеки човек по право). В случая Божков твърди, че е бил рекетиран от Борисов и бившия министър на финансите - В. Горанов. Бизнесменът заявява, че е изплатил 60 милиона за период по-малко от 3 години.


Божков твърди, че за да запази финансовата си империя, той е бил принуден да стане собственик на ФК "Левски". Именно чрез тези схеми е бил обвързан и с бившия собственик на Нова телевизия - К. Домусчиев. Божков е бил задължен да изплаща на медията по 24 милиона лева годишно за рекламна дейност на хазартния си бизнес.


Обвиненията на Божков в рекет са трудно доказуеми, предвид факта, че той почти не предоставя доказателства за схемата с лобирането. Основното, на което той се уповава, са чатове с предполагаемия Владислав Горанов. Дори разпространените в медийното пространство съобщения да са автентични, съдържанието им не е достатъчно, за да се повдигнат обвинения.


Истината е, че Божков има способността да направи много по-драстични разкрития спрямо скандалите с горните инстанции на властта. Той би могъл да разкрие информация относно това с кого се е срещал при незаконното си лобиране и кой чий конци дърпа в българската политика. Нежеланието на Божков да извади наяве подобна информация е свързано с опитите му да си изгради определен имидж. Политическата му платформа се основава на облика на работещия човек, желаещ да постигне успехите си по законен и честен начин. Така Божков се опитва да се издигне като символ на Българско лято - с тази разлика, че в същността си той не може да е по-далеч от образа на честния български гражданин.


За това свидетелстват не само изброените проблеми в хазартния бизнес. Връзките на Божков в сферата на пране на пари могат да се проследят още от 2007 година. Негови инвестиции в “Холдинг пътища” и намесата в проекти като изграждането на магистрала “Тракия” са част от строителните му дейности за усвояване на обществени пари чрез офшорни фирми.


По същия модел за изпиране на пари се предполага, че Божков се сдобива с цяла сграда в центъра на Париж. Парите за нея предполагаемо са дошли от офшорни фирми, взимали десетки милиони под формата на заеми. Повече за схемата можете да прочетете в разследването на “Биволъ”.



Санкции и други откровения


В началото на юни месец тази година държавният департамент на САЩ налага санкции върху замесени в корупция българи. Сред тях е Васил Божков и основаната от него платформа “Българско лято”.


По данни на американското разследване, през 2018 г. Божков плаща на тогавашния председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) 10 000 лв. на ден. Целта му е да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита.


Обвиненията за подкупи са придружени с поредното разкритие за схемите, в които Божков вероятно е замесен. Спекулира се, че бизнесменът е планирал подкуп на бивш държавен служител и настоящ български политик. Крайната цел е била по този начин да се създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху правителствени служители. Съществуват и други доказателства за връзките на Божков с Москва. Разпечатки на полетите му показват, че бизнесменът е пътувал до руската столица дни преди да заеме почетната позиция на враг номер 1 на прокуратурата. Освен това престоят на Божков в ареста на Абу Даби в началото на 2020 г. съвпада с тамошно посещение на директора на руското разузнаване Сергей Наришкин. Връзката между двете събития обаче остава неясна.


Налагането на санкции не означава, че това е краят на “Българско лято”. В същността си законът не разполага със силата да забрани участието на партията на Божков в предстоящите избори. Въпреки това нейни финансови активи и транзакции са блокирани.


Ситуацията с Божков изглежда малко по-различна. Част от големите му хазартни предприятия губят лиценз, други поемат към фалит. Затова е рано да се прогнозира до каква степен санкциите ще имат ефект върху бизнесмена от финансова гледна точка.


Ако разгледаме въпроса от политическа перспектива, последствията може и да се окажат по-лесно забележими. Докато българите таят съмнения към мерките, предприети от собствените ни държавни органи, то американската намеса във въпросите за корупция печели по-голям публичен интерес. Божков отправя въпрос към чуждестранните институции, който засяга защо ГЕРБ също не бива санкционирана. Истинската загадка обаче си остава защо държава, намираща се отвъд океана, трябва да бъде първата, наложила санкции срещу лица, видимо обвързани със света на корупцията.



Накратко:


Проектът “Българско лято” остава в сянката на създателя си - Васил Божков. Докато партията настоява за спешни промени в корупционния модел на българските институции, все по-ясно става, че основателят ѝ е облагодетелстван от същите тези незаконни дейности. Въпреки това Божков продължава играта си на двоен агент, чиито намерения обаче не се различават особено от мотивите на същите онези хора, с които е работил в продължение на дълги години и които сега “Българско лято” посочва като свои заклети врагове.


47 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page