top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

До всеки един, изгубил надежда



Отиде коня...


Резултатите от изборите са меко казано разочароващи. И ние като вас сме възмутени - очаквахме несъвършени резултати, но не и чак такова нехайство. Виждаме, че въпреки всичките хубави неща, които гражданите свършихме, в момента сме в един балон. Тези, които тласкаме към промяна, вече сме свързани по един или друг начин. Има още много хора, до които усилията ни не достигат, и това си личи в резултатите.


Личи си и друго - България има дълбоки структурни проблеми. Не само в институциите ни, ами и в обществото, сред гражданите. Някои хора не гласуват от недоверие към депутатите, а други съвсем са се отказали от непряката демокрация - нещо, което от Жар-Птица смятаме за контрапродуктивно за България в момента. Важно е да се борим по всеки начин, по който можем - и в системата, и извън нея.


Няма да ви лъжем - предстоят тежки времена. Светът е изправен пред няколко сериозни кризи - геополитическа, икономическа, климатична. България продължава да страда от дълбока корупция, а стабилно правителство нямаме - вероятно няма и да получим скоро.


Всички сме изтощени - от трудностите, от хвърлените усилия, от чувството, че действията ни нищо не постигат. Последните две години започнаха с жарката енергия на протестите, но тя заглъхна покрай всичко, което се случи.


И от екипа на Жар-Птица сме изтощени - както виждате, последната година не публикуваме много. Този проект продължава да ни е близък до сърцата и да вярваме в каузата му. Три предизборни акции обаче ни изчерпаха - едва събрахме сили за четвърта. Искрено не искахме проектът ни да се върти само около изборите - защото, колкото и да са важни, са само една от отговорностите на ангажирания член на обществото. Държим хората да знаят, че отвъд това да гласуваме за представители има стотици неща, по които можем и трябва да работим, за да изградим едно истински загрижено и стабилно общество. Но с всеки следващи избори си казвахме: за какво ни беше предишната предизборна акция, ако сега отидат на зле нещата? Не сме се отказали - просто сме откровени за това колко трудно е да продължим, защото сме сигурни, че не само ние се чувстваме така. Ако ви е писнало от избори, да се надявате и опитвате, а нищо да не става… с вас сме в това чувство.


Предстоят няколко седмици опити за създаване на коалиции. Няма кой знае по какъв начин да повлияем на процеса. Затова ви приканваме - вземете си почивка от политиката за малко. Спрете да четете новини за момент, фокусирайте се върху нещо друго. Нека да си позволим за момент да не ни е грижа, за да можем да презаредим и после да сме бдителни и безкомпромисни.


А след това нека се съберем отново и да запретнем ръкави, защото битката за бъдещето на България не е приключила.



Като ни пъдят от вратата, да се врем през прозорците


Предвид резултатите и заявените приоритети на партиите, вероятно ще има нови избори. Ако стигнем до това - ще бъдем тук, до вас. Вече явно си личи, че има нужда и да променим подхода си. Като цяло активните граждани ще трябва да поемем по нови пътища, за да достигнем хората, които системно не се ангажират. Да не оставяме лъжливи твърдения и празни обещания да въвличат хора след себе си - без опозиция няма да се спасим.


Колкото и да е отчайваща клопката с повторното гласуване, ако не се стигне до повторни избори - това е дори по-лошо. Повечето от нас са скептични към настоящата ситуация - каквато и коалиция да се сформира, трудно е да се повярва, че ще поставя народа на първо място. Ако това стане - ако старите корумпирани партии се върнат на власт, то това не трябва да се търпи под претекста на “демократичен избор” - няма да се повтаряме и да напомняме за купения вот, за зависимостта на гласуващите от утвърдените партии, за откраднатия глас на хората, които не са сигурни откъде се взимат проблемите им. Гражданите трябва да останем будни. Трябва да бъдем активни и силни, да протестираме и да не ги оставяме да ни заглушат. Да държим управлението отговорно, да откликваме силно на всяка глупост, която върши. Да не оставяме политици да правят каквото си искат, когато би трябвало да работят за нас.


В крайна сметка, улиците са си там (макар дори по-разнебитени от преди 2 години) - а повод за протест не е спирало да има.



Съединението прави силата


Това е единствената ни надежда - заедно, като гражданско общество, да продължим да се борим за по-добра България. От Жар-Птица ви дадохме каквато информация можахме. В бъдеще ще ви помогнем и по други теми, когато дойде време и има повод за това. Но сега, заедно, всички трябва да запретнем ръкави и да оправим тази държава. Силата ни е заедно. Колкото и обезкуражени и тъжни да се чувстваме - не можем да оставим всичките усилия, които сме хвърлили, да са напразно; да оставим България да затъне, защото сме уморени. Няма да е лесно, но всеки от нас, заедно с останалите, може да постигне много. Време е за промяна, и ако не можем да я постигнем през парламента, то нека да я предизвикаме в обществото. Чрез хората, за хората.


37 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page