top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

Водещите партии накратко: Възраждане

Лидерът на Възраждане


Костадин Костадинов е роден през 1979 г. в град Варна. Израства в работническо семейство и се сдобива с дълъг списък от академични титли. Костадинов има две магистратури - правна и още една, по балканистика. Той защитава докторска степен по етнография с дисертация, озаглавена „Русините в Централна Европа – история и съвременност“. Научният му ръководител е Владимир Пенчев, който разполага с интересна биография. Пенчев е бивш член на БКП, като е бил част от две управления на Държавна сигурност, а в периода 1997-2000 е включен в Управителния съвет на Българо-руската инвестиционна банка.


Странично от политическата си дейност, лидерът на Възраждане взима участие в множество проекти от културно-исторически характер. Автор е на няколко книги, като също така заснема и документални филми. Работи като учител по история и е назначен за директор на Регионалния исторически музей в Добрич от 2013 до 2017 г. По-късно Костадинов предявява иск към общината, че договорът му е бил прекратен закононесъобразно. Искът бива отхвърлен, понеже се оказва неоснователен.


Костадинов също така работи към няколко медии. От 2012 до 2013 г. е автор и водещ на предаването “За българската нация” по телевизия СКАТ. Взима участие и в телевизия Алфа, където води формата “Българска слава”. Това го свързва със средите на собствениците на въпросните медии - Валери Симеонов и политическата партия “Атака”.


Първи стъпки в политиката


ВМРО е първата партия, посредством която Костадинов започва да гради политическата си кариера. През 2002 г. става регионален координатор за Варненска, Добричка и Шуменска област. Седем години по-късно поема ролята на заместник на партийния лидер, Красимир Каракачанов. Ангел Джамбазки получава същата позиция на конгреса, в който и Костадинов е повишен. Лидерът на Възраждане е избран за общински съветник във Варна през 2011.


Костадинов напуска ВМРО, след като се опитва да измести от лидерското място Каракачанов. Минава през няколко крайно националистически партии преди да основе своята собствена през 2014 г. Така се ражда Възраждане.


Година по-късно новооснованата партия влиза в коалиция с Атака на местните избори. Двете формации неминуемо започват да споделят значително общи характеристики.


Историята зад появата на Възраждане не е никак маловажна. Тя показва с какви хора Костадинов изгражда себе си като личност и политик. По-късно сред основните приоритетите на партията му преобладава искане за отстраняване на корупцията в България. Хора като Каракачанов, Джамбазки и Симеонов са именно едни от най-замесените в задкулисните действия на властта политици, което говори значително за намеренията на Възраждане като партия.


Възраждане - началото


Най-ключовата политика, с която Възраждане започва да набира гласоподаватели, е тази за премахването на държавната субсидия. През 2017 г. партията обявява, че няма да приеме държавните средства, които е получила в следствие на явяването си на изборите.


Разследване на NOVA телевизия показва, че това така и не се случва. Костадинов твърди, че партията му не е разполагала с възможността да откаже субсидията, макар никога да не показва оригиналните писма със съответните институции. Писмените документи, предоставени от Министерството на финансите, показват, че е имало няколко начина, чрез които партията да не получи заплащане. В крайна сметка, Възраждане се сдобива с 1 млн. лв. държавни средства, които се зарича да дари. Това наистина се случва - само че с 250 хиляди лева, които са една четвърт от общата сума.


През 2018 г. Възраждане започват да показват и хомофобските си наклонности все по-открито. От партията разпространяват билбордове, с които подриват ЛГБТИ общността в България. В следствие на това се организират и протести срещу формацията. Политиката на омраза срещу хора с различна сексуална ориентация продължава да бъде разпространявана и до днес от партията на Костадинов.


На евроизборите през 2019 г. от Възраждане публикуват клип, който лесно може да се обвърже с позициите им за свободата на словото. В клипа се вижда как мъж разстрелва журналисти в заседателна зала. Кадрите са от “Слуга на народа” - комедиен сериал с участието на украинския президент, Влодимир Зеленски.


Костадин Костадинов заявява, че клипът е посветен на медии като Свободна Европа, които “унищожават българския народ”. Наличието на насилие е повече от потресаващо и оставя повече от ясно послание - различните нямат място в публичното пространство, ако нещата зависят от Възраждане.


Вече и в парламента


Ключът към властта на Възраждане идва под формата на ковид ваксините. Партията се обявява срещу тях и провежда кампания, основана именно върху това си вярване. Твърдо застава срещу повечето мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, въпреки високата смъртност от него. Нейни представители определят ваксините като “експериментални субстанции”. В същото време част от депутатите на Възраждане, включително секретарят им, се оказват ваксинирани, както и техните семейства. Когато тази информация излиза наяве, въпросните депутати защитават правото си на личен избор, докато в същото време продължават публично да заклеймяват ваксините.


Партията усилено изгражда антиваксърска платформа. Организира протести, в част от които има и физическа саморазправа, а също така блокира и оръжеен завод в Казанлък.


Действията на Възраждане се отплащат. Нарастването на интереса към тях в социалните им мрежи е главоломно. Въпреки това най-голямата награда, която партията си подсигурява, е под формата на 4,8% подкрепа, носеща им няколко депутатски места.


Възраждане лесно печели гласовете на радикалните избиратели. Те са същите хора, които преди години са давали гласа си за формации от типа на “Атака”. Към момента Възраждане нямат пряка конкуренция в отношение на типа избиратели, които се опитват да привлекат.


Това не е единствената причина, стояща зад успеха на партията. Проучвания предвиждат, че на изборите на 2-ри октомври подкрепата за тях единствено предстои да нарасне. Зад увеличаващия се интерес на обществото към Възраждане стои и дейността на партията, която е стратегически премерена.


В 47-мото Народно събрание формацията подава редица декларации. Особено популярно се оказа и решението на партията да подаде сигнал срещу фондация “Америка за България” пред прокуратурата. Причината за това е, че от Възраждане смятат, че спонсорираните от фондацията НПО-та всъщност са под пряка власт на американското посолство. Костадинов изтъква, че според него Америка за България има шпионажни функции.


Възраждане организира антиправителствени протести, както през април, така и в самия край на Народното събрание. Протестиращите носят знака “Z”, изразяващ подкрепа към руската офанзива в Украйна. Те слизат от редица автобуси, подсигурени от партията, а на един от техните протести се появява и Делян Пеевски. Въпреки това от Възраждане отричат да имат ясни връзки с ДПС.


Партията изглежда сравнително обединена в действията си. Въпреки това символ за вътрешното ѝ разделение е личността на Елена Гунчева. Тя е бивш политик на Възраждане, който напусна партията заради загубената си вяра в личността на лидера ѝ. Гунчева прави редица публични изказвания срещу Костадин Костадинов. Сред тях са обвинения в лошо менажиране на партийните средства - липсата на отчетна дейност за членските такси; парите за наем на автобуси за протести; отказът за наемане на специалисти за пленарна зала. Гунчева отново припомня слуховете за това, че Костадинов е присвоил средства от партията за лична изгода, и изтъква пролука в юридическото му образование - това, че никога не го е практикувал наистина.


Скандалът с Елена Гунчева обаче не разколебава подкрепата за Възраждане. Те продължават да разширяват хоризонтите си, което означава, че ще бъдат все по-обсъждан играч в българската политика.



Стратегическия успех на Възраждане


Стратегията на Възраждане е повече от печеливша. Тя е комбинация от добър маркетинг, специфична насоченост към определи групи гласоподаватели и обмислени ходове, които им подсигуряват място в политическото бъдеще на България.


Възраждане поддържат постоянен контакт със своите избиратели - нещо, което ги различава от голяма част от останалите партии в парламента. Относително често организират отворени срещи, на които дискутират проблеми на общинско ниво. Също така от формацията организират собствени местни структури в различни градове в България, което ще им бъде от полза за явяването на кметски избори.


Социалните мрежи на партията, както и сайтът ѝ, биват обновявани сравнителни често. Речите на депутатите от Възраждане също са добре премерени и отправени към точно определи гласоподаватели. Пример за това е встъпителното слово на Костадин Костадинов пред 47-мото Народно събрание. В него лидерът на партията започва речта си, цитирайки българския поет Радой Ралин. Костадинов често използва исторически и културни тематики, за да обогати изказванията си - тактика, която съвсем лесно може да му спечели симпатии от широк кръг хора. Историческата компетентност на лидера на Възраждане може и да изглежда широка, но политическите му предложения далеч не са толкова детайлни и не гарантират особена сигурност на България. Проблемите, които биват споменати по-нататък в речта му, засягат основно българите в чужбина, традиционните семейства с деца, както и слабо развитите български райони. Едва след апела, отправен към тях, Костадинов заявява твърдите позиции на партията си срещу Истанбулската конвенция и Зелената сделка.


У нас темата, включваща Възраждане, става все по-дискутирана. Този феномен не е типичен единствено в рамките на страната ни. Вотът за Възраждане, идващ от чужбина, расте. Това се дължи на факта, че българите извън граница не винаги се вписват в чуждата си обстановка. Те не заемат високопоставени работни позиции и се чувстват изолирани от европейските граждани, които имат неразбираеми за тях език и култура. Подобни обстоятелства карат хората да се радикализират и да гласуват за партии от типа на Възраждане.






48 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page