top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

Водещите партии накратко: ГЕРБ

Актуализирано: 20.06.2021 г.



Жар-Птица е безпристрастна платформа. Това не означава, че поддържаме фалшиво центристко представяне на всяка тема и партия, а че анализираме ситуацията такава, каквато е.


В тази статия няма да намерите положителни неща за ГЕРБ, но ще намерите факти и реални ситуации и разследвания, извършени от журналисти, които не се продават и които са поставили истината на пиедестал. Тази информация е важна, защото трябва да знаете за кого гласувате, ако изберете да подкрепите ГЕРБ. Сегашната системата и ситуация означава, че дори да не гласувате, това помага на ГЕРБ да задържи позицията си. Ако обмисляте да не гласувате, или да подкрепите ГЕРБ, е важно да знаете какво означава това.


ГЕРБ в предизборната си кампания представя следните приоритети:

1. Политика на модернизация - изграждането на пътища и санирането на жилища;

2. Реформи в съдебната, образователната и здравната системи и дигитализация на частния сектор, инвестиции в образование и наука;

3. Растеж на БВП, без промени в данъчната система, и консервативна финансова политика.


Партията се опира изключително много върху твърдения за успеха си през последните мандати и как просто ще продължи да работи както преди, и това ще доведе до още добри резултати. Критичният поглед върху ситуацията обаче показва много различна картина.


1. На теория инвестиции в инфраструктурата са добър стимул за икономиката (чрез създаване на работни места и подобряване на транспортни и търговски връзки), но на практика в България те се извършват чрез обществени поръчки, които са изключително уязвими към корупция.


Често пъти печелившите от конкурсите далеч не са най-качествените и/или финансово изгодни фирми, а фирмите, които са готови да дадат част от печалбата си на определени лица във властта в замяна на правото да работят върху проекта. Тук в детайл е описан целия механизъм, а тук можете да прочетете разследванията на Биволъ за някои от по-скорошните такива злоупотреби. Допълнително нека ви напомним за Апартаментгейт и злоупотребата с Европейски фондове, които бяха използвани за частни строежи, или пък скорошните провали на скъпи и отнемащи време проекти като строежа на третата линия на метрото в София или ремонта на Графа. И най-вече, нека си спомним за жертвите от зле построените пътища, които година след година се увеличават. Или за незаконният павилион, довел до смъртта на дете, и истината, разкрита от разследванията на Свободна Европа за това кои носят отговорност.


Не случайно едни и същи компании продължават да получават обществени поръчки въпреки провалите си. И не случайно Борисов стана известен точно с магистралите си.


2. Гешев бе избран по изключително притеснителен, неконкурентен начин, и безгрижно споделя твърдения за това как не трябвало да бъдат разделени властите – което, както всички знаем, е сред най-основните догми на демокрацията. Има огромни проблеми в съдебната ни система, както и дълбок контрол върху свободата на медиите. ГЕРБ имаха три мандата да ги разрешат, но вместо това само ги задълбочиха, а когато гражданите излязоха многократно на протести, изисквайки по-добро, не бяха изслушани и правителството не отговори подобаващо.


На политиците от ГЕРБ им е удобно съдебната система да следва правителствените интереси и да ги пази от отговорност, когато злоупотребяват с държавата. Удобно им е най-слушаните медии да не ги критикуват, а даже да ги рекламират и да изкривяват статистики и факти в тяхна полза. Съответно нямат причина да искат да извършат подобрения по тях. Не дават и гаранция защо и как ще ги извършат след три мандата, в които работят в обратната посока. Защо очакват доверието ни?


3. Пандемията доведе света до нова икономическа криза. Правителството предостави изключително откъслечна финансова помощ на малките и средните бизнеси, която бе направо смешна с това колко недостатъчна беше, ако въобще беше оказана. В същото време деуптатите излъгаха как се отказват от заплатите си, за да се харесат на обществото, но продължиха да взимат пари (близо 3000 лева на месец) докато неетично принудиха свои служители, получаващи далеч по-малко по принцип, да се откажат от заплащането си. Сега искат да твърдят как политиката им ще развие България, но елементарни икономически теории и наблюдения на предишни кризи показват, че стратегията им е неефективна.


Консервативната финансова политика означава правителството драстично да намали разходите си (и е интересно как още не са дали обяснение кои сектори точно ще оставят без инвестиции и как ще оправдаят това решение). Прави се, за да се намали държавния дълг, и не е лош ход, когато икономиката се справя добре и правителството може да се фокусира върху собствените си финанси и дългове. Предишни опити обаче показват, че такава политика в случаи на криза, само я задълбочава, защото ограничава възможностите на бизнесите и движението на капитал из икономиката, което е ключово за излизането от криза. Най-успешната стратегия за излизане от криза в случая на финансова политика е правителството, като единствената институция, която може да си позволи да навлезе в толкова дълбоки дългове, да увеличи инвестициите си, за да създаде работа за бизнесите и да предостави капитал на хората. Колкото повече работа вършат бизнесите и обществото консумира продукти, толкова по-добре се задвижва икономиката и започва да расте, което е най-бързия изход от криза. Защо тогава ГЕРБ искат да използват консервативна политика? Какви са всъщност плановете им за спестените пари от държавните разходи? Имат ли изобщо някакви идеи как да подпомогнат малките и средни бизнеси, и грижа ли ги е за тях изобщо?


Оставяме на вас да се замислите за какви може да са истинските им интереси в ситуацията.



Освен да погледнем критично на предизборните им обещания, искаме да привлечем вниманието ви и към притеснителната история на тази партия. Предоставяме ви отправна точка за това кой всъщност е Бойко Борисов, и какви интереси го водят. Допълнително можете да прочетете разследванията на Биволъ за мафията “Булгартабак” и задълбочаването на корупцията в България благодарение на властта, или да разгледате регистъра на Биволъ за връзката на мафията и олигарсите с властта. ГЕРБ не е само обещанията, които гръмко дава без гаранции. ГЕРБ е хората, които са част от партията, и хората, на които помага. В този случаи много от тези индивиди изобщо не ги е грижа за интересите на България.


А докато говорим за интересите на България, нека погледнем и към случаващото се с красивата ни, безценна природа, от която зависи нашето здраве и нормален стандарт на живот. България масово бива обезлесявана и губим вековни гори, които не само имат огромно културно и естетическо значение, ами са и ключови за природния баланс и за нашето собствено здраве. Редица подобни лоши практики временно извисиха София до вторият град в света с най-мръсен въздух. Да не забравяме и водната криза в Перник, която не само, че можеше да бъде предотвратена, ами и се оказа изключително опасна в условията на пандемията, когато достъпът до вода бе по-важен от всякога. Черноморието ни - друго българско богатство - бива все по-застроено, лишавайки ни от нещо, което природата ни е дала безплатно. А ако за вас икономиката е по-важна от природата, позволете ни да ви напомним, че застрояването и замърсяването на плажовете (и природата ни като цяло) води до сериозни загуби за туризма.


Това са само част от проблемите, далеч не са всички. След 11 години на власт (с временно изключение през 2013-2014, когато за една година бяха опозиция в парламента), ГЕРБ активно са допринесли за влошаването и осъществяването на всичко това. Опитват се да ни затворят очите с това какви неща са постигнали, но истината, която си личи от всички тези разследвания, е една - те бавно задушават България. Не знаем какво още ще направят с още един мандат на власт, но едно е сигурно. Както Айнщайн е казал, лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат. Да изберем същите хора на власт за четвърти път до промяна няма да доведе, само ще задълбочи вредните им практики.


Затова, ако намирате нещо важно за вас в предизборната програма на ГЕРБ, помислете внимателно. Ако гласувате за тях, гласувате и за всичко, обяснено по-горе. Решението е ваше.


358 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page