top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

Какво е преференциален вот и защо да го използваш?

Актуализирано: 20.06.2021 г.



Всички числа в примерите са напълно произволни и дадени само за онагледяване



1. Какво е преференциален вот?


Освен гласът за конкретна партия, на всяка бюлетина има и отделен участък, където по желание можеш да посочиш кой кандидат от тази партия искаш да подкрепиш най-много - изразяваш преференция за определен човек вътре в листата на партията. Това е изключително важно, защото ако кандидат на по-долна позиция получи повече гласове от предните трима-четирима-колкото-и-да-е кандидати, то той бива преместен над тях и има по-голям шанс да влезе в парламента.


Нагледно: Партията “Пример” се явява на изборите с 40 кандидати, които подрежда в листи по отделни области. На изборите получава 6 места в парламента. Без преференциален вот, първите шест кандидата в листите (определено сумарно спрямо областите, от които са дошли гласовете за партиите) автоматично получават местата. С преференциален вот обаче се оказва, че следните кандидати са получили:


Кандидат 4 - 150 гласа

Кандидат 5 - 100 гласа

Кандидат 6 - 80 гласа

Кандидат 7 - 50 гласа

Кандидат 8 - 130 гласа


Заради преференциалният вот, листата бива пренаредена и кандидат 8 минава пред всички, които са получили по-малко гласове от него. Следователно, кандидат 8 сега е пети в листата, и влиза в парламента, а кандидат 6 става седми в листата и не влиза.


Не е задължително да използвате преференциалният си вот, но е силно препоръчително, защото това разширява репрезентацията в демократичния процес. Чрез преференциалният си вот можете да подкрепите конкретен кандидат или проблем, привличайки внимание към тема, която за партията преди е била на по-заден план. Също така е начин да предотвратите влизането на конкретен кандидат от партията. Ако основната ви пречка да не гласувате за дадена партия е да речем четвъртият кандидат в листата ѝ, ако гласувате ча някой след четвъртият кандидат и това доведе до пренареждане на листата, можете да предотвратите влизането на четвъртият кандидат и с това да повлияете на това как партията, която сте подкрепили, ви представлява.


Ако си спомняте, на Свети Валентин 2019 имаше граждански протести срещу опитите на правителството да се премахне преференциалният вот. Благодарение на тези протести, преференциите бяха запазени, и днес системата ни все още съдържа тази си демократична характеристика. Ваш е шанса да я използвате и да изразите мнението си още по-конкретно, затова след като изберете за коя партия искате да гласувате (или докато се колебаете между две-три), отделете малко време да разгледате листата ѝ и да прочетете за отделните кандидати.


Какво става, ако не използвате преференциалния си вот, обаче? Ако не маркирате никой кандидат, тогава гласът ви автоматично се брои в подкрепа за първият кандидат. Препоръчваме тази статия на Дневник, която в детайл обяснява защо това е проблем, и как, колкото повече хора използват преференциалния си вот, толкова по-лесно става да се пренареждат листите и дори първият кандидат да загуби челното си място, ако симпатизиращите на партията са преценили, че някой друг го заслужава повече.

1148 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page