top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

Какво се случи: служебното правителство



Служебно правителство


Поради това, че не се сформира правителство от 45-тото Народно събрание, президентът Румен Радев назначи служебно правителство, чиито основни функции и задължения са да взима решения за моментни проблеми и да се погрижи за провеждането на извънредните избори през юли. Една от главните му разлики от редовното правителство е това, че е съставлявано от хора без политическа принадлежност, т.е. членовете действат без партийна позиция. Също така липсва действащ парламент, който да променя държавния бюджет и да внася законодателни промени.


В тази статия ще прочетете за най-важните открития и промени на служебното правителство, както и за някои от отправените към него критики. Освен това ще намерите и конкретна информация за членовете му.



Състав


Много от членовете на сегашното служебно правителство бяха и членове на предишния служебен кабинет през 2017 г.. Вероятно повишената им активност сега се дължи на вярата, че моделът Борисов е към края си, което прави разкритията за стореното от ГЕРБ по-малко застрашителни.


Съставът по начало е доста обещаващ, като изключим това, че пропорцията на полова представеност е наклонена почти изцяло към мъжкия пол - от 19 души само 2 са жени. Мнозина от министрите са експерти в сферите си, а повечето са безпартийни. Едното изключение е министърът на здравеопазването С. Кацаров, който е участвал в кабинета Костов, а след това е помогнал да се основе партията ДСБ, представена сега в коалицията Демократична България. Другото е министърът на правосъдието Я. Стоилов, който е бивш народен представител на БСП. В момента оглавява комисията по идейната политика на БСП и е съветник на Нинова, макар да загуби мястото си в кандидат-депутатските листи. В миналото си Стоилов е сред малкото социалисти, които са критикували назначаването на Пеевски за ръководител на ДАНС.


Някои от останалите министри също имат опит в това да предприемат действия срещу наложащите политически проблеми. В. Минеков е настоящият министър на културата и бе част от Отровното трио, застанало начело на протестите през 2020 г. През годините без колебание остро е критикувал Борисов и ГЕРБ, и най-вече инициативите на Министерството на културата. Рашков, настоящият вицепремиер, неколкократно е влизал в конфликти с Цацаров и Гешев, въпреки рисковете за собствената му кариера. Той е както сред най-активните членове на служебното правителство, така и сред най-критикуваните. Една от главните причини е пренебрежителното му отношение към журналисти, което на фона на ограничената медийна свобода в България предизвика притеснения сред обществото. Това доведе до конфликт в медийното пространство, след което Рашков публично се извини за държанието си. Към днешна дата опити за намеса в основните медии от страна на служебното правителство не е имало. Друг казус, който привлече много внимание, бе неговото решение да назначи в кабинета си Е. Фичерова, която има връзки с Божков и партията му, без да даде убедително обяснение за решението си.


Служебното правителство е оглавено от Стефан Янев - военен, секретар по сигурността и отбраната на президента от 2017 г. и доверен човек на Радев. В кабинета на Герджиков е бил вицепремиер и министър на отбраната, като е бил критикуван (главно от ГЕРБ) за назначаването на свои близки хора на позиции в Министерството на отбраната, предоставящи му голям контрол върху обществените поръчки. Главният аргумент на Янев в ситуацията е, че редовното правителство все пак е имало последната дума във взимането на тези решения.


В отчета на правителството за първия му месец работа Янев каза, че с встъпването си в длъжност са заварили “нещо повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила” и “корупция, замаскирана в благовидна, законосъобразна форма”.



Какво направи служебното правителство?


Обществен ред и сигурност, вътрешни работи


След разследвания на институциите под наблюдението на Рашков, той свидетелства, че те масово са били използвани в интереса на партиите на власт. Най-разтърсващото разкритие от него бе това за незаконните подслушвания през 2020 г. на политици, журналисти и протестиращи граждани. Подслушванията са били извършвани с разузнавателна техника, под претекст, че протестите представляват заплаха за държавата. На база на съществуващите закони, Рашков посочва, че не присъстват необходимите условия, за да може такъв довод да бъде използван. Активни в разкриването на тази информация бяха и Н. Хаджигенов от ИСМВ и А. Атанасов от Демократична България. Във връзка с това едно разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) откри, че бизнесменът В. Денков е бил арестуван заради присъствието си на протест, макар официално обвинението да е било в лихварство.


Освен това Рашков извърши и множество промени в назначенията в службите за сигурност, особено в техните ръководства - в това число МВР, ДАНС, ГДБОП и множество други. Сред главните причини влизат липса на прозрачност и неетични услуги, правени преференциално към ГЕРБ. Заради тези масови промени Рашков бе обвинен от ГЕРБ, че има отмъстителни намерения. Някои политици от Демократична България и ИСМВ, както и много журналисти, го защитиха с доводи, че назначените преди са били съзнателно поставени от ГЕРБ, вероятно с цел да задълбочат контрола на партията върху властта и защитата ѝ от законови последствия. Дойче Веле обаче имат и опасения заради предишното участие на Рашков в системата. Макар от една страна това да е предимство заради натрупания опит, липсва гаранция, че той ще извърши необходимите промени.



Здравеопазване

Кацаров отправи остри критики към създадения хаос с ваксините и недостига им за най-нуждаещите се от тях. Освен това докладва, че бюджетът за борба с коронавируса е бил планиран само до края на март, което съвпада с предизборната кампания. Това е принудило всички засегнати държавни институции впоследствие да пренасочват средства от други сектори.


Най-сериозният казус обаче бяха установените злоупотреби в болница Лозенец. Първата е източването на здравната каса през отчетени пациенти, които не са се лекували или изобщо не са съществували, а втората - незаконните трансплантации на органи от живи донори, подпомагащи международния черен пазар. Според Кацаров е невъзможно бившият министър на здравеопазването К. Ангелов да не е бил уведомен, което повдига въпроса какво всъщност трябва да е получил, за да го мотивира да си затвори очите. В отговор на ситуацията Кацаров уволни съвета на директорите на болницата.



Култура


Минеков представи множество злоупотреби от страна на Министерството на културата - от по-дребни, като неизвършени реставрации на паметници, до големи, като 80-те милиона лева дълг на НДК, натрупан от неизгодни договори, бутафорни реставрации и неслучили се ремонти. Минеков разказа и как финансиране от 40 000 лева е било дадено на един-единствен музикант. Това е К. Вельов, който е бил съветник на предишния министър на културата и за известно време е бил депутат на ГЕРБ. Тези 40 000 лева са били допълнителен бонус към така или иначе солидната му депутатска заплата, докато в същото време повечето български творци и артисти не получиха никаква помощ от държавата и бяха принудени да се издържат главно със съдействието на семействата си.



Обществени поръчки и финанси


Според министъра на финансите не е съществувал никакъв контрол върху възлагането на обществени поръчки и върху изпълнението им - обществените пари са били харчени безразсъдно. Пример за това са данните от Министерството на регионалното развитие и благоустройство - проекти са били давани даже без обществени поръчки, със 100% авансово плащане на произволно дадена от фирмата-изпълнител цена. През 2019 г. 500 милиона лева са били планирани за общо 84 проекта за оправянето на свлачища, като 188 милиона лева са дадени авансово. Към днешна дата е бил изпълнен само един проект, макар всичките договори да изтичат в края на годината. Пътищата, магистралите и язовирите са заварени в същото положение.


Министърът на икономиката пък е опитал да извърши одит (обширна проверка) на Българската банка за развитие (ББР) - по негови думи съвсем нормална практика за проверка на банка, особено такава, която е от жизнена важност за държавните функции. Ръководството на ББР обаче е отказало да предостави необходимата информация, изразяваща се най-вече в кредитни досиета. След разследване министърът разкри, че ББР е раздала 1,9 милиарда лева на частни клиенти, от които 1,8 милиарда са отишли за 20-те най-големи кредита, отпуснати без прозрачност и към фирми “със съмнителна собственост”. Зад тях най-вероятно стоят четирима души, които вероятно са свързани с Пеевски.


За съжаление, списъкът от неправилно харчен държавен бюджет и изчезнали финанси няма изчерпване. Това показа и разследване на ученик от Русе, което доведе до разкритието, че Министерството на спорта е раздало непрозрачно около 5 милиона лева, голяма част от които са били предвидени за борба с наркозависимостта сред младите.



Гешев


След дълги месеци лъжливи твърдения и уклончиви обяснения по темата, най-сетне бе доказано, че Гешев наистина е живял в държавния имот в резиденцията “Бояна” (той упорито твърдеше обратното). По-рано той беше заявил, че плаща наем на пазарни цени, но проверка на Свободна Европа разкри, че наемът му е бил на половината на цената на пазара. Още по-фрапантен е фактът, че са използвани обществени пари за обзавеждане и ремонт на жилището - съответно 48 204 лева и 333 860 лева.



Реакции на ГЕРБ


ГЕРБ на всички тези разкрития реагира остро и недоволно. В писмо до Европейския парламент, евродепутатите от ГЕРБ критикуваха служебното правителство, като го обвиниха го в предизборен пиар и в използване на репресивни инструменти. Много от разкритията, направени от служебното правителство, бяха до една или друга степен известни, било то заради осъзнатостта на гражданите или заради журналистически разследвания. Това е обаче първият път, откакто ГЕРБ придоби власт, в който има институционален отзвук и реални последствия.


В опит да се защити Борисов каза, че служебното правителство бясно си търси свидетели, с които да му припише престъпления и по чиито показания да бъде разпитван. Това твърдение създава усещане, че Борисов не е съвсем запознат с начина, по който функционира правосъдната система (напълно разбираемо, при все че от ГЕРБ не сме я виждали използвана по предназначение). Борисов явно не е наясно и с това какво се приема за доказателство – той твърди, че златни кюлчета е пипал веднъж в живота си, когато е бил на посещение в БНБ. Въпреки това твърдение, множество агенции доказаха достоверността на снимките на златни кюлчета от спалнята на Борисов.



Санкции


В момента наблюдаваме и друго важно развитие, което трябва да бъде взето предвид, макар и да не е резултат от работата на служебния кабинет. През последните седмици САЩ наложи санкции на редица българи, най-известни от които са Пеевски и Божков. Санкциите бяха наложени по закона “Магнитски” и представляват замразяване на активи (банкови сметки и собственост) и забрана за влизане в Щатите. Това значително затруднява икономическата дейност на санкционираните където и да е по света, защото почти никоя банка или фирма няма да иска да работи с тях заради страха от негативни последствия от САЩ.


Причината за санкциите е участието на санкционираните в корупция - например Пеевски е санкциониран, защото е търгувал с влияние и подкупи с цел да се защити от обществени последствия и да контролира ключови български институции и сектори. Негови приближени, като Илко Желязков, също бяха подложени на санкции заради корупция. По време на 44-тото Народно събрание, ДПС, с подкрепата на ГЕРБ, назначи Желязков за заместник-председател на Бюрото за контрола на Специалните разузнавателни средства, което е сред основните институции, позволили подслушванията на граждани покрай протестите през 2020 г. да се осъществят. Сред санкционираните с политическа принадлежност е и Петър Харалампиев, който е бил подкрепян от ВМРО, а сега е санкциониран заради търговия с български паспорти, вземане на подкупи и участие в организирана престъпност. Повече детайли за отделните санкционирани можете да намерите тук, като конкретно за Божков ще предоставим повече информация в предстояща статия за неговия политически проект.


В отговор на санкциите, Борисов призна, че се е срещал с Пеевски, но го нарече “просто бивш депутат”, а за Желязков заяви, че не знаел за подобно гласуване и групата на партията му е избрала Желязков без да го пита, в момент, в който той не е бил в парламента. ДПС направиха изявление, че очакват факти и доказателства, мотивирали санкциите, и че за момента остават солидарни с Пеевски. Според служебния премиер Янев пък санкциите са сериозен сигнал, че политиката и икономиката на България са дълбоко повлияни от корупция. Също така решението на САЩ явно демонстрира, че българските институции до този момент не се справят ефективно с проблема.



В заключение

От назначаването на служебното правителство насам наблюдаваме множество разкрития и промени на институционално ниво, които адресират дълбоко вкоренените проблеми в България, свързани с корупция и злоупотреби, които засягат всички сектори. Най-важните разкрития обаче са незаконните подслушвания, нарушаващи граждански права, поддържането на черен пазар на органи в България и масовото изтичане на финанси през неизвършени обществени поръчки, преференциално подпомагани проекти и предоставяни кредити. Освен това САЩ подкрепи борбата срещу корупцията чрез санкции. ГЕРБ упорито, но неубедително протестира срещу всичко това.


45 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page