top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

Проблемът с празния вот

Актуализирано: 21.06.2021 г.



1. Какво е празен вот?


Празният глас е бюлетина, пусната от избирателя, без да бъде изразена подкрепа към никоя партия. Това може да бъде извършено по два начина:


1. чрез маркиране на опцията “Не подкрепям никого” или

2. чрез пускане на бюлетина без маркирана която и да е опция (макар че този подход е уязвим към фалшификации и не го препоръчваме).



Този вид глас се използва, когато избирателят чувства, че никой, участващ в изборите, не го представлява подходящо или достатъчно, или иска цялостно да изрази протестен глас срещу системата, като откаже да участва в нея.


Това е различно действие от това просто да не гласуваш, защото с пускането на празен вот показваш, че имаш мнение и позиция за политиката, но системата не кореспондира с нея.


Ако обмисляш това, то значи те е грижа за случващото се, и съжаляваме, че никой не може да те представи достатъчно. Ние също не сме съгласни със сегашния модел.



2. Практическата вреда


За съжаление празният вот в България няма значението, което на теория се води, че има. Показателният протест само би работил, ако хората, които разглеждаха вотовете, не игнорираха напълно протестните вотове. За тях това е просто неутрален глас, който не им е отнел подкрепа, защото също не е и оказал такава другиму. На управляващите това им харесва, защото тези вотове не изискват нищо от тях.


По този начин този вид гласуване на практическо ниво се губи, защото упълномощава текущата система да съществува такава, каквато досега. Силно препоръчваме и тази кратка статия, която изключително нагледно дообяснява влиянието на негласуването и протестните гласове в това да подсилват управляващите, и наистина си заслужава да се прочете. Не отричаме значението на празния вот като символичен протест, дори напротив. Но смятаме, че в момента е времето да протестираме на чисто практическо ниво.


Хората, които ще гласуват за управляващите в момента, така или иначе ще гласуват. Злоупотребяващите с България в момента не целят да бъдат харесвани, а да увеличат и запазят привилегиите и облагите на позициите си. Единственият начин да се смени модела на управление е ако всички, които не са съгласни с тях, се мобилизират да гласуват за алтернативи, дори тези алтернативи да не са перфектни.


Затова те молим - огледай се пак, разгледай различните партии. Има 30 варианта (броейки този на правителството). Ако не си съгласен с цялата платформа на дадена партия, сега и в бъдеще можеш да се опиташ да ѝ повлияеш - можеш да търсиш форма на диалог с нея, където да изразиш несъгласието си. Нерядко в политическия живот части от партии се отцепват в отделни движения, защото имат различно мнение по някои ключови въпроси и са се почувствали, че вече имат подкрепата от обществото да се борят за тези въпроси. Ако конкретен индивид от партията те възпрепятства от това да гласуваш за нея, винаги можеш да упражняваш правото си на преференциален вот, за който можеш да прочетеш в следващата ни статия.


Дори в момента това да гласуваш за някоя партия да изисква компромис, ще помогне за постепенна промяна. В случая, че на изборите тази година значително повече хора гласуват за алтернативи, вместо за сегашното правителство или с празен вот, това ще покаже на надеждните хора, които се занимават с активизъм и политика, че България е готова да приюти ново бъдеще, и ще ги мотивира да не се отказват. Единственият начин да достигнем до работеща държава е ако масово се мобилизираме като нация и станем активни.


Празният вот е символичен протест. Но изминалата година ни научи, че протестът не се слуша, дори когато е на табели и на знамена.


Затова протестирай, черно на бяло. Протестирай по начин, който не могат да игнорират.

202 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page