top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

Водещите партии накратко: ИСМВКоалицията “Изправи се! Мутри Вън!” е съставена от гражданските движения “Изправи се.БГ”, Отровното трио, партиите “Движение България на гражданите”, “Движение 21” и “Единна народна партия”.1. Обединение срещу модела Борисов - “модел на едноличната корупционна власт”.

  • Издействане на оставки от Борисов и Гешев;

  • Възстановяване на демокрацията и разделението на властите;

  • Справедливост.


2. Устойчив растеж.

  • Опазване на природата и разумно ползване на ресурси;

  • Социална сигурност и необлагане на най-нискодоходните граждани с данъци;

  • Закрила на законната частна собственост.


3. Поставяне на обикновените хора на преден план, фокус върху човешкото и гражданското достойнство.Коалицията е твърда в отказа си да работи с БСП, ГЕРБ и Българските патриоти. Чрез действията си в 45-то НС, ИСМВ демонстрира отдадеността си на събарянето на модела Борисов. Все пак има някои опасения за истинността на тези намерения, конкретно от страна на лидерката Мая Манолова.


Приоритетът за устойчив растеж е разписан обстойно в плановете на сайта на коалицията, макар в предизборните интервюта да не беше акцентиран особено. Като конкретни политики има някои разминавания във вижданията на различните членове на партията. Например има директни противопоставяния на членове по въпроса за строежа на АЕЦ Белене, което се забелязва и в други сфери като въпроса дали гей браковете трябва да се легализират. Това провокира журналисти да поставят под съмнение стабилността на обединението. В защита Мая Манолова каза: "Защо трябва да гарантираме единността на нашата парламентарна група!? Ако исках строга партийна дисциплина, щях да направя партия.”


Това може да е начин да се вкарат разнообразни идеи в парламента, но идва със сериозния недостатък, че е трудно за гласоподавателите да вземат решения в собствените си интереси. Ако коалицията прескочи прага от 4% отново, няма гаранция кои от представителите си ще успее да вкара и зад какви виждания ще стои. Тези вътрешни противоречия застрашават стабилността на обединението в парламента, защото има риск да се разцепи по личностни виждания при повдигането на различни теми.


Освен това ИСМВ приоритизира нови за политиката лица. По думи на Мая Манолова в отделните райони коалицията главно излъчва местни фигури като учители, адвокати, медицински лица и активисти. Сайтът на платформата обаче говори друго - за 31 многомандатни избирателни района (МИР) информацията за различните лица в състава е откъслечна и активисти почти не са споменати. Само в листите на Пазарджик присъстват двама представители на инициативни комитети - за чист въздух в Пещера и “Зелена Обеля”. Сайтът на “Движение 21” разкрива малко повече информация - един активист в 26-ти МИР София, излъчен от “Изправи се.БГ”, заедно с един активист в 17 МИР Пловдив и трима активисти в Бургас, излъчени от “Движение 21”. Всички изброени са във втората половина на листите, което противоречи на твърденията на Мая Манолова за поставянето им на челни позиции. Това е, разбира се, ако не броим Хаджигенов и Бабикян - членове на известното Отровно трио, оглавило протестите през 2020 г. Поради неизвестна за нас причина предизборните платформи на обединенията не посочват техния статус на активисти.


В платформата прави впечатление концентрацията върху имиджа на Манолова, която почти еднолично създава представата и води дебатите на движението. За илюстрация на сайта на “Изправи се.БГ” вместо секция “за нас” ще откриете секция “биография”, подробно разказваща за Мая Манолова, а не за движението. Това е сходно с предизборния имидж, изграден от ИТН в лицето на Слави Трифонов и от “Българско лято” в лицето на Васил Божков. Това вреди на принципите на представителната демокрация, защото концентрира сила в една личност, което затруднява балансирането и контролирането на властта. Също така вреди и на информираността за идеите и миналото на коалицията, защото бива уеднаквена с един-единствен човек.Мая Манолова и БСП


Манолова е влязла в политиката като официален член на БСП през 1989 г.. Интересен момент, предвид това, че през същата година пада комунистическият режим на БКП (която продължи да съществува под името на БСП). Миналото на Манолова в БСП е една от най-големите тежести, от които тя се опитва да се отърси. Била е депутат, излъчен от БСП, в три народни събрания от 2005 насам, като най-значимите моменти са около периода на кабинета Орешарски (2013 - 2014).


Едно от най-сериозните петна в миналото, от които се опитва да се отърси, е свързано с действията ѝ по време на кабинета Орешарски и протестите срещу него. По време на протестите Манолова се е опитала да води диалог между протестиращите и управляващите, което я е направило един от малкото народни представители, провели разговор на открито извън парламента с протестиращите. В същото време обаче пред медиите е обвинявала протестиращите в това, че са платени и че “това е една нова форма на временна заетост”, с която си покриват разходите по ходене на море. Освен това е отдала подкрепа на организации и индивиди, стоящи зад тогавашните контрапротести. Заради тези действия редица НПО-та са отказали да работят с нея въпреки ролята ѝ на заместник-председател на парламента.


Връзката ѝ с назначаването на Пеевски за ръководител на ДАНС - самата причина за протестите - е още по-интересен въпрос. По време на интервю през 2013 г. Манолова е заявила, че “ако това ще внесе спокойствие във вашите неспокойни журналистически души”, то трябва да се приеме, че тя е предложила Пеевски. Осем години по-късно, когато влиза в предизборни надпревари, упорито започва да отрича тя да го е предлагала. Вместо това набляга на ролята на тогавашните лидери на БСП и ДПС, съответно Сергей Станишев и Лютви Местан. В своя защита казва, че през 2013 г. е използвала сарказъм, който в момента ѝ се струва неуместен. Все пак в други интервюта признава, че е допуснала грешка да гласува в подкрепа на назначаването му. По темата казва още, че е научила, че не трябва да прави избори, които водят до компромис със съвестта ѝ, и с това обяснява напускането си на БСП. Този момент съвпада, явно по случайност, с издигането ѝ за омбудсман.Аферата “Костинброд”


Друга важна тема е създаването на кабинета Орешарски и сериозната роля, която Манолова заема в аферата "Костинброд". В предизборния ден (така наречен ден за размисъл), в който по закон е забранена политическата агитация, Манолова подава сигнал, че в печатница в Костинброд са отпечатани 400 хиляди фалшиви бюлетини, които да бъдат използвани за подмяна на вота. В същия ден, в резултат на подадения сигнал, Н. Бареков по “ТВ7” обявява какво се случва. По-нататъшни разследвания всъщност не откриват реални злоупотреби, а държаните отговорни - конкретно Р. Желязков - биват оневинени.


Прокуратурата първоначално е представила аферата "Костинброд” като опит за изборни измами, като разкриването на тази невярна информация най-вероятно е повлияло на разпределението на гласовете. Парламентарните избори тогава са спечелени от ГЕРБ на първо място, но партията не е получила достатъчен процент, за да сформира правителство (за което ГЕРБ обвинява информацията за несъществуващата злоупотреба в Костинброд). Това позволява на БСП и ДПС да сформират кабинета Орешарски, който впоследствие извършва мащабни злоупотреби, включително прословутото назначаване на Пеевски.


Коментарът на Манолова по въпроса е, че е получила сигнал и отговорно го е предала нататък. Също така тя призова гражданите да постъпват по същия начин, ако получат такива сигнали, дори и да са за нея самата. Освен това Манолова посочи, че тя просто е подала сигнала, а прокуратурата е избрала да го разкрие в деня на размисъл, преди да има завършено разследване с окончателни резултати.Мая Манолова като омбудсман


През 2015 г. Мая Манолова е избрана за омбудсман на България. Това е позиция, свързана със защитаването на правата и свободите на гражданите, особено най-уязвимите от тях, от държавни действия. Главните принципи, които един омбудсман трябва да представлява, са независимост, безпристрастност и справедливост.


Самото избиране на Мая Манолова на позицията е съмнително. Преди избирането ѝ Манолова не е имала активност по теми, свързани с човешки права. Не се е опитвала да помага на уязвими групи (нито чрез защита на правата на жените или на децата, нито чрез разрешаване на проблеми, свързани с расизъм и хомофобия). Все пак е избрана за позицията с подкрепа от ГЕРБ.


Като омбудсман Манолова се фокусира върху няколко каузи, които ѝ привличат обществена подкрепа. Най-съществената е битката ѝ с “Топлофикация София”, която Манолова се опитва да съди заради непрозрачно използване на финанси и заради увеличението на цените на тока. Тази битка ѝ осигурява силно медийно присъствие и връзка с хората, но в крайна сметка не довежда до промени или някакви регулации върху Топлофикация.


Анализ на Дойче Веле показва как този конфликт всъщност е бил заблуждаващ за обществото, защото е апелирал към интересите на хората като им е създал погрешни представи и очаквания. Повишаването на цените е било предизвикано от растежа на цените на световните петролни пазари и не е било проблем, който омбудсманът изобщо може да реши. Друга нейна кауза бе свързана с частните съдебни изпълнители - юридически лица, които изземат собственост и финанси при неплатени задължения и кредити. Манолова успешно се пребори за законови промени, които ограничават правомощията им, но с това създаде и много привилегии, окуражаващи да не се изплащат задължения. Също така е дало повече правомощия и функции на адвокатите, към които Манолова също се числи. Дойче Веле споменават и опита на Манолова да реши проблемите с дългосрочно неплатените заплати, който обаче не е довел до решение, а до административен хаос. Още по темата - тук.Мая Манолова на кметските избори през 2019 г.


Вместо да преследва втори мандат като омбудсман, Манолова се кандидатира за кмет на София на местните избори през 2019 г. Преднината ѝ беше базирана главно на недоволството от управлението на Йорданка Фандъкова. Манолова акцентираше върху идеята за промяна, но разчиташе повече на реторика, отколкото на конкретни обяснения каква промяна ще създаде. Сериозна пречка обаче се оказа масовото недоверие на гражданите към нея, главно заради миналото ѝ в БСП. Усещайки, че губи преднина, тя се обърна към употребата на засилен популизъм. След дълго мълчание избра да подкрепи протестите срещу назначаването на Гешев за главен прокурор, което най-сетне придаде конкретика на критиките ѝ срещу управлението в София и в България. Тази позиция обаче дойде твърде късно и не успя да ѝ спечели нужното доверие, заради което тя загуби изборите.Отровното трио


Донякъде важни фигури за ИСМВ са членовете на Отровното трио - Бабикян и Хаджигенов. Освен като лидери на протестите през 2020 г., Отровното трио са били активни още в протестите срещу Цацаров, и впоследствие в протестите срещу назначаването на Гешев. А когато протестите срещу правителството започнаха да затихват, тримата се опитаха да станат инициатори на обединителен процес между платформата на Манолова, Има Такъв народ и Демократична България.


Обединението на Триото с Манолова изненада много хора, главно заради сравнително негативното им отношение към нея. Например Хаджигенов през 2020 г. заяви: “Манолова е крива щанга […] това е неподходящият инструмент за целта, но е единственият, който имаме.” Освен това допълни, че в тогавашния момент ⅔ от хората на Манолова (включително нейният съпруг) не са му говорели. Това явно не се оказа пречка за обединението им впоследствие.


Влизането на Триото в политиката, под патронажа на Мая Манолова, си навлече сериозни критики от журналисти и граждани. Особено проблематизирана бе промяната на дългосрочната позиция на Триото, че протестите са граждански и до тях не трябва да се допускат лидери на политически формации, последвана от твърдения, че нямат политически амбиции. По-късното им навлизане в политиката доведе до подозрения, че са използвали протестите за свои собствени политически цели.На кратко


Като партия от протестите, ИСМВ се опитва да постигне много от техните цели, свързани с демократизирането на държавата и въвеждане на последствия за стореното от ГЕРБ. Коалицията разчита на включването на някои познати фигури като представителите на Отровното трио (въпреки предишната им позиция, че няма да влизат в политиката) и обикновени граждани със засилено присъствие в обществения район, за който се кандидатират. Сериозни опасения предизвиква обаче фокусирането на коалицията върху фигурата на Мая Манолова, която през годините е била замесена в някои сериозни проблеми, навредили на гражданите. Тя се опитва да си изгради образ на борец за граждански права и свободи, но е спорно до каква степен това идва от безкористни принципи и до каква - от кариерни амбиции.


47 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page