top of page
  • Снимка на автораProject Firebird

Твоята сила като гражданин



С години в обществото се насажда впечатлението, че гражданите са безсилни за постигането на промяна спрямо хората в издигната политическа позиция. Това личните ни действия наистина да оказват влияние изглежда като мъглива мисия, която е непосилна, дори и да се отнасяме към нея сериозно. Протестите и повишената активност покрай изборите бяха опит да се откъснем от тази стигма и показаха, че, макар с все още съмнителни резултати, опитът да се убие гражданската активност не е надделял над надеждата за по-добро общество.


Животът продължава, а политическата активност далеч не приключва в урните. В тази статия искаме да насочим вниманието ти към всички неща, които можеш да осъществиш като гражданин, за да промениш случващото се около теб.


1. Търси информация дори без повод като предстоящи избори


Промяната започва с разбиране на света около нас. Част от българските медии са контролирани от олигарси, а дефектната ни образователна система често потушава вроденото любопитство на младите. Дори когато това любопитство се проявява е много по-лесно да се включиш в дискурс за чуждестранната политика поради наличието на критика, лесен за четене материал, видео есета, активност в социалните мрежи и прочие. Това е създало култура на изолираност от обществените проблеми и е превърнало интереса към местната политика в умение или хоби вместо съществена част от съвременния живот. Ограничената информация е основно оръжие за всеки, който иска да използва други хора за своя изгода. Тя е и първата стъпка към отказа от отговорност - ако не сме запознати със случващото се в България, няма как да реагираме тогава, когато промяната зависи от нас.


Търси начини за достъп до информацията, която е ограничена. Следи достоверни медии (за препоръки - тук) или страници като нашата и тези на партньорите ни. Чети новини от време на време. Няма нужда ежедневно да следиш случващото се - дори е важно да не затъваш в лавината от лоши заглавия. Вместо това просто се постарай да отделяш достатъчно време, за да се превърне в навик. Макар в началото да изглежда като непосилна задача, с времето започваш да създаваш хронология на събитията в главата си и четенето става все по-лесно. Ангажираността ти освен това поддържа независимите източници активни.


Да говориш за политика е далеч по-лека задача, когато си уверен, че си достатъчно запознат. Опитай се да изразяваш мнението си, когато някой твой роднина или познат повдигне тема, по която имаш какво да кажеш. В много житейски ситуации има табу да се говори за политика, но то си струва да се наруши, стига да се чувстваш в безопасност. Изборите тази година бяха катализатор на по-мащабно политическо просветление, но корупцията и беззаконието все още са вкоренени в държавата. Надяваме се след третите избори това да се промени и да бъде първата стъпка от много, защото истинската демокрация се уповава на личното участие в управлението на всеки от обществото, било то директно или индиректно.



2. Придай личен характер на своя информационен поток, така че той да предизвиква интереса ти


Състоянието на околната среда те касае? Вълнуваш се от случващото се в обществото? От културния живот, изкуствата, образованието, спорта, икономиката, международните ни отношения? Има ли нещо в България, чиято недоразвитост те натъжава? В допълнение към четенето на новини можеш да проучваш информация за нещата, които те интересуват и да изградиш по-солидно мнение за тях. Така, когато прочетеш някое заглавие, ще сравняваш съдържанието на статията с това на други източници и ще можеш да прецениш нейната достоверност. Четенето на новини се превръща в по-целенасочено и по-стойностно занимание от простото консумиране на натоварваща информация, която те обезсърчава. Ако владееш други езици, можеш да търсиш както български, така и чуждестранни източници на информация в интернет.



3. Протестирай


Като гражданин имаш множество инструменти, с които да въздействаш на случващото се. Най-разпространеният метод е участието в протести, където недоволството на тълпите демонстрира на политиците, че ако искат да запазят обществената подкрепа (или поне търпимост), трябва да извършат промени. Затова следи за случващи се протести и се включвай, когато подкрепяш каузата - всеки човек прави протеста по-въздействащ и успешен. Макар най-често когато чуем думата “протест” да си представяме събиране на площада, опъване на плакати и скандиране на лозунги, протестът може да приеме много форми. Друга форма на протест е отказът от услугите на проблематични организации и финансовото бойкотиране на бизнеси с престъпни практики или такива, които нарушават човешките права. Както правителствата на теория трябва да се съобразяват с желанията на електората си, така и частният сектор се води от предпочитанията на клиентите си. Ако дадена практика понижи интереса към бизнеса, тя обикновено своевременно бива преустановена. Тази форма на протест е често обезсърчаваща, тъй като резултатът от бойкотирането отнема много време и се случва задкулисно. От друга страна обаче означава, че най-вероятно си предпочел продукта на по-етична компания и си пренасочил парите си в по-позитивна посока.


Обърни внимание на това кои организации участват в организирането на протести и други форми на социален активизъм. Обикновено имат сайтове, на които можеш да разбереш как можеш да си им полезен, за да засилиш ефективността на дейностите им. Дори и да нямат описани такива, нека това да не те спира. Пиши им, изрази съпричастността си към каузата им и се поинтересувай как можеш да ги подкрепиш.


Можеш също да помогнеш на дадена кауза и без да си член на организация - достатъчно е да разпространяваш информация за случващото се и да окуражаваш близките си хора да се присъединяват към протести. Ако директно ги поканиш да дойдат с теб, има най-голям шанс да се съгласят, защото тогава ще се чувстват по-уверени, особено ако за първи път отиват на протест.


В по-развити демокрации от нашата има и други мирни начини за изразяване на несъгласие, като писането на имейли и писма и обаждания до политически представители. Макар на този етап да не изглеждат ефикасни, имаме надежда, че един ден ще можем да водим такъв диалог с управляващите.


Има и други начини да изразиш несъгласие и да повлияеш на политиците, отвъд общоприетото изразяване на несъгласие. Една по-трудна за пренебрегване, но и по-трудна за организиране форма на протест, е гражданското неподчинение. То представлява отказ от подчинение на закони, често чрез блокади или окупации на сгради, с цел да се изрази несъгласие с политическите действия. Ключово в него е, че се случва без физическо насилие и е израз на гражданската съвест. Окупацията на Орлов мост през 2020 г. е класически пример за това. Други форми на гражданско неподчинение са и разпространяването на стикери и графити с политически послания на обществени места. Често пъти поставянето им не е разрешено от закона, но пък увеличава общественото внимание към случващото се и мотивира хората да предприемат действия.



4. Вдъхнови приятелите си


Обърни внимание на това кои от приятелите ти не са гласували, без да ги укоряваш. Именно с тях трябва да разговаряш, ако искаш на следващите избори резултатът да е различен. Те са хората, които не вярват в промяната или пък не знаят откъде да започнат да търсят информация. Ти като техен приятел можеш да им помогнеш, вместо да очакваш сами да поемат инициативата. Важно е да не подхождаш твърде настъпателно и дори нападателно. Това вероятно само ще ги накара да се отдръпнат и да се затворят, поради насаденото чувство за вина. Вместо това, опитай първо да разбереш какво ги е накарало да не гласуват. След това започни стъпка по стъпка да им доказваш, че има смисъл те също да бъдат активни.


Най-вдъхновяващото нещо за аполитичен човек е да види приятелите си, с които споделя сходна среда и минало, да изразяват страст към активизма. Демонстрирай с действията си колко е важно за теб това и ги апелирай те също да предпримат действие. Запознавай ги и с други политически активни хора, за да опровергаеш често преобладаващото усещане, че на никого не му пука. Давай им примери, когато нещо хубаво се случи, било то в политиката или на социално ниво. На много от хората, които не виждат смисъл да са политически активни, им липсват точно такива доказателства, които да ги опровергаят. Няма да промениш мнението им изведнъж, но нека това не те обезкуражава - всеки човек има лично отношение към политиката, а това да отделяш време за бъдеш активен е нещо, което в крайна сметка трябва да решиш сам за себе си.



5. Говори с баба си и дядо си


Най-възрастните като по-уязвими хора често биват манипулирани поради ограничения си достъп до обективна информация. Нерядко мнението им е базирано на популистки обещания (например за увеличение на пенсиите), без да се взема предвид увеличението на цените или практическото преразпределение на ресурси, и без да се адресират структурни проблеми като проблемите в здравеопазването.


Инициирай разговор с тях. Не се заблуждаваме - изобщо няма да е лесно, едно от най-трудните неща е да повлияеш на мнението на възрастен човек. Все пак ти си от малкото хора, с които имат достатъчно лична и дълбока връзка и когото биха изслушали. Важно е да подходиш внимателно и със съчувствие и разбиране спрямо това, че възрастните хора са изградили мнението си на база какво какво ги е сполетяло, на какво са били свидетели и до каква информация са имали достъп. Много рядко “лошите” им политически възгледи не са основани на нищо друго освен популизъм и пропаганда. За политици, използващи тези инструменти, една от най-лесните тактики е да обвиняват уязвими групи (често на база социално положение, етнос, раса или националност) за структурни проблеми. Така си привличат подкрепата на мнозинството, което са обединили срещу един враг, и създават въпросните виждания.


Фокусирай се върху нещата, които по-лесно можеш да промениш - не толкова върху идеологическите сблъсъци, колкото върху практическите факти за ситуацията. Помисли кои теми са важни за възрастните, например пенсиите, и как да ги адресираш. Използвай знанията си, за да им покажеш какво в информацията, която получават, е достоверно. Напомняй им че става дума за твоето бъдеще - ако ги е грижа за теб, то искат да ти помогнат, искат ти да имаш по-хубав живот от този, който те са имали.


Акцентирай върху ваши общи цели - например борбата с корупцията и как тя повлиява на икономиката. За възрастните тя е важна за пенсиите им, а за младите определя какво бъдеще ще имаме и дали ще сме способни да се издържаме. Вместо да има противопоставяне между пенсиите и политиките за бизнеса и образованието, акцентирай върху проблема с корупцията, който засяга и двете. Или на общи идеи като това, че с по-добър начин на живот тук, младите може да прекарваме повече време в България или дори да не напускаме - нещо, което винаги се харесва на близките ни хора. Чуй ги - какво мислят, защо го мислят, за какво ги е грижа, има ли допирни точки с твоите виждания? Как можеш да ги свържеш още и да постигнеш добър компромис?


Говори семпло и избягвай сложния изказ. Бъди търпелив и не очаквай от веднъж да им промениш мнението - те са живели много дълго с тези виждания. А дори и да не ги промениш, то поне имаш повод да общуваш повече с тях и да внесеш малко повече радост в дните им.



6. Подкрепяй българските творци


Пред българските творци има огромни структурни пречки, като корупционните индустрии, огромните загуби от пандемията, ниски обществени нагласи и липса на внимание към българското творчество. България има прекрасни творци, включително и особено в момента. Българската култура е жива, въпреки ограничената подкрепа за развитието ѝ, която получаваше досега. Творците ни са упорити и трудолюбиви, въпреки липсата на съдействие и въпреки нуждата да имат и други професии, за да се издържат. Но българското творчество може истински да се развива само с подкрепата на гражданите.. Посещавай техни събития, взимай приятели със себе си (дори когато не са запознати с твореца). Споделяй информация за тях, за да виждат повече хора изкуството им. Показвай на конкретни творци, че харесваш какво правят - и те са хора, точно като всеки от нас и често дръзват да споделят съкровенни части от себе си със света - малко окуражение няма да им навреди.



7. Подкрепяй българските бизнеси и продукти


И за българските бизнеси е трудно да се развиват, особено в условията на пандемия и конкуренцията на по-успели международни бизнеси. Ако пазаруваш от местни производители, подпомагаш местните бизнеси и производства, които особено в момента са силно пострадали и имат нужда от теб. Освен това запазваш парите, които харчиш, в българската икономика, където те продължават цикъла си, преминавайки през още джобове и давайки на още хора повече възможности да си покрият разходите, а така и те самите потенциално да платят на други български бизнеси. Когато се колебаеш между два сходни продукта, провери произходите им и вземи българския. Преди да влезеш в големите супермаркети или известни магазини, отдели време да провериш какво ще намериш в кварталните магазинчета на местни търговци и марки. Няма нужда винаги това да е водещия фактор, но дори през част от времето да го приоритизираш, пак оказваш помощ.



8. Бъди активна част от общността си


Политическата активност не спира с опита да повлияеш на централизираната политика - партиите, институциите, хората на власт. Когато имаш време и енергия, можеш да се обърнеш към доброволчески акции и неправителствените организации. Има всевъзможни граждански инициативи, които имат нужда от хора - някои са насочени да помагат на деца, други на най-възрастните, или на хора с увреждания, или на хора в неравностойно положение. Има дори инициативи за животни и природата - защото да сме част от общността си не се изчерпва само с хората около нас. Можеш да потърсиш и неправителствена организация (НПО) със специфична кауза, която е близка до сърцето ти. НПО-тата често имат нужда от доброволци, както за краткотрайни, така и за дългосрочни проекти, и биха се радвали на съдействие. Обществото няма да откаже твоята помощ - то има нужда от нея. От теб е важно само да решиш как да я окажеш. Препоръчваме този избор да бъде направен със сърцето, защото ще ти носи най-много радост и смисъл и ще усещаш по-леко усилията, които полагаш.


Но освен мобилизирането на гражданска сила в по-големи организации, значение имат и малките всекидневни действия. Ако искаш да направиш света по-добро място, е достатъчно да се обърнеш към тези около теб, които се намират в нужда. Помощта ти може да бъде нещо дребно, като това да помогнеш на уморен човек с багажите му, или на възрастен да пресече улицата, или просто да си мил с продавачите и другите работници, които те обслужват. Оглеждай се за хората около теб. Няма нужда във всеки един момент да си част от огромна кауза - промяната идва дори със съвсем индивидуалните, по-дребни действия. Светът е пълен с проблеми и всеки минава през тежки моменти. Свикнеш ли да обръщаш внимание на хората около себе си ежедневно, ще стане лесно да правиш точно тези малки жестове, с които да им помогнеш да живеят по-добре. Малки жестове, които представляват най-съществената разлика между студен и мрачен живот и такъв изпълнен с топлина.


97 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page